Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

  کانال تلگرام اهل ولاء کانال تلگرام اهل ولاء اینستاگرام اهل ولاء


دوشنبه ۳ دی
۱۴۰۳

21. جمادي‌الثاني 1446


23. دسامبر 2024






سیره‌ی اخلاقی حضرت مهدیارواحنافداه
تالیفات استاد - کتاب جان جهان

سیره‌ی اخلاقی حضرت مهدیارواحنافداه

سیره‌ی اخلاقی حضرت بقیـّ‌الله الاعظمارواحنافداه یعنی خلق‌وخو و خطّ مشی و شیوه‌ی سلوک آن حضرت در زندگی، در روایات و احادیث بسیاری بیان شده است. در این بخش به بررسی برخی از این خصوصیّات براساس روایات می‌پردازیم.

امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف درمقابل جلال الهی‌ به‌شدّت خاشع و متواضع هستند‌؛ تاجایی‌که به عُقابی تشبیه شده‌اند که هنگام فرود و نشستن بر زمین سر به زیر افکنده است. آن حضرت در اوج جلال و شکوه‌، غرق خشوع و تواضعند. جلال خداوند‌ در وجود حضرت بقیّـّ‌الله‌ الاعظم‌ارواحنافداه‌ متجلّی است؛ زیرا وجود حجّت‌خدا مظهر تامّ و آیینه‌ی تمام‌نمای اسماء و صفات الهی است و تمامی اسماء و صفات حضرت حق یکپارچه در وجود حضرت مهدی‌ارواحنافداه‌ تجلّی کرده و درنتیجه آن حضرت بسیار باشکوه و باعظمت رؤیت می‌شوند. حضرت مهدی ارواحنا فداه همواره خوف و خشیت حضرت حقّ را در دل دارند و مقرّب‌ترین بنده‌ی خدا بودن، ذرّه‌ای غرور بر دل ایشان وارد نمی‌کند. پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: یَکُونُ مِنَ اللّٰهِ عَلىٰ حَذَرٍ لٰا یَغْتَرُّ بِقَرٰابَتِهِ:[i] او از خدا می‌ترسد و به‌دلیل مقرّب بودن در نزد خداوند [یا به‌خاطر قرابتى که به پیامبرخدا(صلی الله علیه و آله و سلّم) دارد‌]‌ مغرور نمی‌شود.

حضرت مهدی ارواحنا فداه سنگینی و وقار خاصّی دارند. آرامش و متانت و وقار الهی‌ در وجود ایشان موج می‌زند و اثری از سبکی یا نا‌آرامی و تلاطم در وجودشان یافت نمی‌شود.

رَسُولِ‌اللهِ صلی الله علیه و آله و سلّم فرمودند‌: بَعَثَ اللّٰهُ رَجُلاً مِنْ اَطٰائِبِ عِتْرَتِی وَ اَبْرٰارِ ذُرِّیَّتِی عَدْلاً مُبارَکاً زَکِیّاً لٰا یُغٰادِرُ مِثْقٰالَ ذَرَّةٍ:[ii] خداوند مردى را از پاکیزگان و بهترین فرزندان من برانگیزد که عادل و مبارک و منزّه است و به اندازه‌ی ذرّه‌ای خیانت نمی‌کند.

آن حضرت اندکی به دنیا دلبستگی ندارند و بعد از ظهور نیز برای خود بنایی برپا نمی‌کنند و به‌دنبال فراهم ساختن امکانات دنیوی برای خویش نیستند. پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: لٰا یَضَعُ حَجَراً عَلىٰ حَجَرٍ:[iii] آن حضرت سنگی را بر سنگی نمی‌نهد.

حضرت مهدی ارواحنا فداه در زمان ظهور نیز راه زهد را ادامه می‌دهند و جامه‌هایی سخت و درشت‌بافت و پشمین بر تن می‌کنند و از جامه‌های لطیف و راحت‌ دوری می‌گزینند. همانند جدّ بزرگوار خویش حضرت علی(علیه السلام) نان جو می‌خورند و حکمرانی بر جهان‌ ذرّه‌ای ایشان را به‌سوی رفاه در زندگی مادّی سوق نخواهد داد و این در زمانی است که همه‌ی خلق در راحتی و آسایش کامل زندگی می‌کنند. امام رضا(علیه السلام) فرمودند‌: وَ مٰا لِبٰاسُ الْقٰائِمِ اِلَّا الْغَلِیظُ وَ مٰا طَعٰامُهُ اِلَّا الْجَشِبُ‏:[iv] و قائم(علیه السلام) را جز جامه‌ی درشت‌بافت و غذاى ناگوار نخواهد بود.

علم و حلم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف از تمامی خلق افزون‌تر است؛ چه در دانایی و آگاهی و چه در بردباری و مدارا پیشتاز عالمیان خواهند بود. همچنین در روایت است که خُلق حضرت مهدیارواحنا‌فداه همچون خُلق پیامبراکرم‌(صلی الله علیه و آله و سلّم) است. رَسُولِ‌اللهِ صلی الله علیه و آله و سلّم خود می‌فرمایند‌: اَلْمَهْدِیُّ مِنْ وُلْدِی ... اَشْبَهُ النّٰاسِ بِی خَلْقاً وَ خُلْقاً:[v]مهدی(علیه السلام) از فرزندان من و ازلحاظ خلقت و اخلاق شبیه‌ترین مردم به من است. اخلاق رَسُولِ‌اللهِ صلی الله علیه و آله و سلّم تجسّم قرآن[vi]‌ و همان خُلقی است که خداوند متعال آن را ستود و فرمود: وَ اِنَّکَ لَعَلىٰ‏ خُلُقٍ عَظِیمٍ:[vii]همانا تو بر خُلقی عظیم استواری. اخلاق امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز همین‌گونه است.

پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: لٰا یَقْرَعُ اَحَداً فِی وِلٰایَتِهِ بِسَوْطٍ اِلّٰا فِی حَدٍّ:[viii] در زمان حکمفرمایى خود‌ کسى را با تازیانه نمی‌زند؛ مگر اینکه بخواهد حدود الهی را جارى کند.

امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نسبت‌به افراد نیازمند، تهیدست و مستمند بی‌نهایت دل‌رحم و مهربان هستند. آنچنان با صفا و صمیمیّت با فقرا مواجه می‌شوند که با دستان شریف خود لقمه در دهان مسکینان و بینوایان می‌گذارند.

مشی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف عدالت است و با همگان به عدالت رفتار می‌کنند.[ix] آن حضرت حقّ هر مظلومی را می‌ستانند و اجازه نمی‌دهند فرد ضعیفی مورد تعدّی قرار گیرد و حقّی از او ضایع شود. اگر به کسی ذرّه‌ای ظلم شود، حقّ او را تماماً از ظالم می‌ستانند.



[i]. سیّدبن‌طاووس‌، الملاحم‌والفتن‌، ص ۲۶۵/

[ii]. سیّدبن‌طاووس‌، الملاحم‌و‌الفتن‌، ص ۲۶۵/

[iii]. سیّدبن‌طاووس‌، الملاحم‌و‌الفتن، ص ۲۶۵/

[iv]. مجلسی‌، بحار‌الانوار‌، ج ۵۲‌، ص ۳۵۹؛ نعمانی‌، غیبت‌، ص ۲۸۶‌. امام صادق۷ نیز می‌فرمایند‌: فَوَ اللّٰهِ مٰا لِبٰاسُهُ اِلَّا الْغَلِیظُ وَ لٰا طَعٰامُهُ اِلَّا الْجَشِبُ: به خدا سوگند که او (قائم۷) جز جامه‌ای خشن نمی‌پوشد و جز خوراک خشک و ناگوار نمی‌خورد‌. (مجلسی‌، بحار‌الانوار‌، ج ۵۲‌، ص ۳۵۴)

[v]. صدوق‌، کمال‌الدّین‌وتمام‌النّعمة، ج ۱‌، ص ۲۸۶؛ مجلسی، بحارالانوار، ج ۳۶، ص ۳۰۹/

[vi]. احمدحنبل، مسنداحمد، ج ۶، ص ۱۶۳؛ ابن‌سعد، الطبقات‌الکبری، ج ۱، ص ۲۷۳؛ ورّام‌بن‌ابی‌فراس، تنبیه‌الخواطر، ج ۱، ص ۸۹ و محدّث قمی، کحل‌البصرفی‌سیرۀسیّدالبشر، ص ۸۲/

[vii]. سوره‌ی قلم، آیه‌ی ۴/

[viii]. سیّدبن‌طاووس‌، الملاحم‌و‌الفتن، ص ۲۶۵/

[ix]. امام زمان(علیه السلام) نقطه‌ی اعتدال اسماء جمال و جلال حقّ متعال هستند و لذا اثر وجودی آن حضرت برقراری عدالت و اعتدال در همه‌ی خلقت است.